Tikkurilan Ykkösapteekki
(Terveysaseman talo)
Kielotie 11
01300 VANTAA

Puh. 09 836 2540, lääkäreille 09 836 25420
Fax. 09 836 25423

tikkurilan.ykkosapteekki@apteekit.net

dickursby.forstaapotek@apteekit.net

 

FLUNSSA

Flunssakausi on taas kohta edessä. Tässä voit lukea miten hoidat itseäsi taudin iskiessä - olipa sitten kysymyksessä tavallinen flunssa tai huomattavasti hankalampi influenssa.

Flunssa

Tuskin kukaan säästyy flunssalta. Aikuinen huomaa 1-4 kertaa vuodessa, että nokka tuhisee ja valuu kirkasta nestettä, kurkkua kirvistelee ja yskittää. Huonolla tuurilla kuumekin nousee. Lapset saattavat sairastaa flunssan jopa 10 kertaa vuodessa - ei aivan mukavaa, varsinkin jos vielä korvatkin tulehtuvat. Flunssaa aiheuttavia viruksia tunnetaan hiukan yli 200 eri tyyppiä ja sitä esiintyy läpi vuoden. Onneksi pahimmat oireet yleensä ovat viikossa ohi.


Influenssa

Vuoden vaihteen jälkeistä "perinteistä" influenssa-aaltoa vastaan voi suojautua ottamalla influenssapiikin syksyllä. Tavallista flunssaa vastaan ei piikki suojaa.

Influenssa on ns. A- ja B-virusten aiheuttamaa hengitysteiden tulehdus, joka on potilaan yleensä vuoteeseen kaatava sairaus. Influenssa alkaa äkillisesti ja rajusti ja alkamisen voi määrittää jopa puolen tunnin tarkkuudella. Influenssan oireita ovat korkea kuume, vilunväristykset, yskä, päänsärky, lihassäryt ja kurkkukipu. Myöhemmin oireina voivat olla myös nenän tukkoisuus ja nuha. Influenssan oireet jatkuvat tavallisesti 5-7 päivää, mutta ne voivat kestää jopa kaksi viikkoa.


Oireenmukainen hoito

Koska edellämainitut flunssa ja influenssa ovat viruksen aiheuttamia eivät niihin bakteerien häätöön tarkoitetut antibiootit pure. Niinpä hoito on oireenmukaista ja sillä pyritään helpottamaan oloa.


Laiskottelu on sallittua

Lepo on tärkeää, joten lenkkeilyssä kannattaa pitää viikon parin tauko. Hyvä syy jättää viikkosiivouskin tekemättä ja kääriytyä huopaan hyvän kirjan kera. Siinä vaiheessa kun kuumelääke alkaa tehota ja otsalle nousee hiki voi huovan heittää nurkkaan, käydä raikastavassa suihkussa - ja sitten jatkaa kirjan lukemista.


Nokka kuntoon

Hengitys helpottuu, kun sängyn pääpuoli korotetaan ja käytetään nenän limakalvoja supistavaa nuhasuihketta. Sitä suihkutetaan kumpaankin sieraimeen koska tukkoisuus yleensä vaihtelee puolelta toiselle. Samalla varmistetaan ettei tule käytettyä lääkettä liikaa: ohje on 3-4 kertaa vuorokaudessa, ei siis 2 kertaa toiseen sieraimeen ja 6 kertaa toiseen! Nuhasuihkeita saa käyttää yhtäjakoisesti viikon verran ja siinä ajassa kyllä pahin tukkoisuus meneekin ohi. Jos limakalvot tuntuvat kuivilta, voi lisänä käyttää kosteuttavia suola- tai öljyliuoksia.Yskälle häätö

Yskä on varsinkin yöllä hankala kaveri. Kovat yskänpuuskat häiritsevät yöunta ja voivat aiheuttaa lihaskipujakin, joten oireiden ollessa pahimmillaan moni kaipaa lääkitystä. Apteekissa autamme valitsemaan sopivan yskänlääkkeen ärsytyksen hillitsijäksi - jollei sitten pärjää ihan juomalla runsaasti lämmintä mehua tai teetä ja hengittämällä niistä nousevaa höyryä.


Kurkku tulessa?

Kun kurkku on kipeimmillään kannattaa pahimmat puhetulvat jäättää paremman päivän varalle ja olla muutama päivä hiljaa. Kuiskaaminenkin rasittaa kurkkua.

Kurkkukipuun voi kokeilla lievästi puuduttavia imeskelytabletteja, mutta kun olo on oikein kurja tulehduskipulääke lievittä 28; tehokkaasti sekä kurkun tulehdusta että kuumetta. Mikäli kurkkukipua ja kuumetta jatkuu yli viikon tai jos kurkkuun ilmestyy peitteitä kannattaa käydä lääkärissä.


Hygienia kunniaan

Jotta ei tartuta toisia, tulee huolehtia käsihygieniasta, aivastaa ja yskiä nenäliinaan ja vaihtaa nenäliina joka käytön jälkeen. Jos ei itse vielä ole saanut tartuntaa, kannattaa tehostaa käsien pesua, koska hyvällä käsihygienialla flunssa on helpompi pitää loitolla.

Oletko muuten tietoinen siitä, että toivuttuasi kurkkukivusta kannattaa hammasharja vaihtaa uuteen, jottei siinä pesivä pikku pöpö aiheuta ikäviä yllätyksiä.
 • TARTU TARJOUKSIIN, SPECIALERBJUDANDEN 30.11.2019 asti

  ...ja ehkä joululahjojakin? Något som passar till julkapp?

 • TERVEYSVALMENNUKSEN TARPEESSA? KYSY LISÄÄ APTEEKKARILTA!

  Elintapavalmennusta, Psyykkistä valmennusta, Stressinhallintavalmennusta, Personal training


 • LÄÄKEVALMISTUS

  Saitko reseptin apteekissa valmistettavasta lääkkeestä? Meillä valmistetaan vielä tiettyjä lääkkeitä käsityönä, ns ex tempore, joten käy meillä selvittämässä asiaa.


 • AUTAMME ILMAN AJANVARAUSTA

  Jäikö jokin asia epäselväksi asioidessasi? Onko lääkkeestä lisää kysyttävää? Tartu puhelimeen, niin autamme mielellämme.
  Onko käytössäsi harvinainen lääke, jota ei apteekissa ole varastossa? Soita, niin tilaamme sen sinulle ja saamme sen yleensä jo seuraavaksi päiväksi.


 • MEILLE ON HELPPO TULLA

  Apteekin edessä on mukavasti parkkitilaa. Lisäksi olemme huolehtineet siitä, että myös liikuntaesteiset pääsevät vaivatta apteekkiimme.
  Sijaitsemme terveysaseman talossa. Kurkkaa nurkan taakse, täällä olemme!