Tikkurilan Ykkösapteekki
(Terveysaseman talo)
Kielotie 11
01300 VANTAA

Puh. 09 836 2540, lääkäreille 09 836 25420
Fax. 09 836 25423

tikkurilan.ykkosapteekki@apteekit.net

dickursby.forstaapotek@apteekit.net

 

MATKALLE MUKAAN

Oletko lähdössä reissuun? Tässä napakka ohjeistus miten valmistaudut lyhyellä tai pidemmälläkin tähtäimellä.

 

Reseptilääkkeet

Kun matkustat ulkomaille, ota mukaan alkuperäiset paperireseptit tai lista eReseptillä olevista lääkkeistäsi. Ota mukaan lääkkeet alkuperäispakkauksissaan ja huolehdi, että pakkauksessa on tallella nimelläsi varustettu ohje-etiketti.

Kolmiolääkkeistä saat apteekista Schengentodistuksen. Schengentodistukseen tarvitaan myös passin numero, joten ota se mukaan apteekkiin.

Schengenmaiden ulkopuolelle matkatessasi pyydä lääkäriltä englanninkielinen todistus kolmiolääkkeistäsi.

Lääkäriltä saat myös todistuksen ruiskujen ja neulojen kuljettamista varten, jos vaikka on tarpeen ottaa insuliinia lennon aikana.


Muut lääkkeet


Osta kaikki lääkkeet mukaan Suomesta. Silloin tiedät mitä saat. Älä osta lääkkeitä ulkomailta. Ne voivat olla väärennöksiä, joissa ei ole lainkaan vaikuttavaa ainetta tai joissa on sitä liikaa. Huonolla tuurilla ne ovatkin sementtiä tai rotanmyrkkyä. Matkavakuutus ei välttämättä korvaa niistä aiheutuvia ongelmia tai ambulanssikyytiä takaisin kotimaahan.


Luotettavan lääkelaukun sisältö


Luotettavan lääkelaukun rakennat valmiiksi kotimaassa, jotta matkalla ei tarvitse siitä huolehtia.

Ota kotimaan matkailussakin selviämispakkaus mukaan. Suomessa on poikkeuksellisen hyvä apteekkitiheys, mutta ei apteekkeja sentään ihan joka kannon nokassa ole.


Mieti siis mitä voisit tarvita tai käy meillä apteekissa kysymässä:

Tulehduskipulääke helpottaa päänsäryn lisäksi kurkkukipua, kuumetta ja vaeltajan nyrjähtäneen nilkan kipua. Herkkämahaiselle parasetamoli on parempi vaihtoehto, kunhan muistat että se rasittaa maksaa eikä ole suositeltava vaihtoehto alkoholin kanssa.

Muista kuumemittari!

Nuhaan ja tukkoisuuteen kannattaa varata mukaan limakalvoja supistavaa nenäsumutetta. Sitä voi käyttää myös ennen lentoa, jotta korvat eivät menisi lukkoon.

Allergiatabletti helpottaa nenän valumista ja ennen metsään menoa otettuna myös sääskenpiston jälkeisten paukamien ylenmääräistä paisumista. Sääskiöljykin auttaa, joten ota sitä mukaan. Suomen kesä on lyhyt mutta täynnä kaikenmaailman ötököitä, joista moni pistää tai puree. Mieto hydrokortisonivoide auttaa sääskenpiston aiheuttamaan kutinaan mutta hätätapauksessa sitä voi laittaa auringonpolttamiinkin, kunhan iho on ehjä.


Käärme saattaa säikähtäessään purra. Käytä käärmeiden muodostamassa miinakentässä saappaita ja ota varulta kyytabletit mukaan. Kyytabletin teho ei ole kovin hyvä, mutta käy ensiavuksi ja auttaa myös ampiaisenpistoihin. Jos joudut kyyn hyökkäyksen kohteeksi aseta haavoittunut raaja lepoasentoon ja lähde lääkäriin. Jos olet allerginen ampiaisen pistolle, osaatkin jo ottaa mukaan piikkinä annosteltavan adrenaliini-annosruiskun.


Vatsanväänteet ovat tavallisia ulkomaan reissulla. Muista käsien desinfiointi mennen, tullen ja palatessa, koska pöpöt viihtyvät kuumentamattoman ruoan ja saastuneen veden lisäksi myös käsissä. Pikkupullo desinfiointiainetta kannattaa pitää taskussa mukana koko reissun ajan.

Ripulilääkettä saatat tarvita vaikka olet aloittanut maitohappobakteeritablettien käytön matkan alkaessa. Ripulijuoma korvaa nestehukan sekä menetetyt suolat ja sokerit.

Jos vatsa ei toimi lainkaan, niin mukana on hyvä olla ummetuslääkettä. Sitä saa tippavalmisteenakin ihan pienessä, mutta riittoisassa pullossa.

Jos vatsanväänteet johtuvat myrkytyksestä, niin hiilitableteista voi olla apua. Muista kuitenkin, että hiilitabletit imevät tehon myös lääkkeistä. Myrkytysten välttämiseksi poimi vain tuntemiasi sieniä kärpässientä lukuunottamatta.


Joskus sienitulehdus voi yllättää, varsinkin jos käytät samoja sukkia ja kumisappaita ympäri vuorokauden. Ota mukaan pikkutuubi sienivoidetta.

Puutteellinen hygienia ja stressi voi laukaista intiimialueen hiivatulehduksen. Tytöille löytyy voiteiden ja puikkojen lisäksi apteekista ilman reseptiä saatavaa flukonatsoli-kapselivalmistetta. Yksi kapseli häätää hiivan.

Stressi saattaa laukaista myös huuliherpeksen siihen taipuvaisella. Muista pakata voide matkaan!


Aurinkovoide on tarpeen ja valitse heti suosiolla kunnon kertoimet. UVA suojaa ihoa rypyiltä, UVB auringon polttavalta vaikutukselta. Apteekista saat laadukkaat, allergiatestatut tuotteet omalle ihotyypillesi soviteltuna. After sun-valmiste viilentää väriä saaneen hipiän mukavasti.

Aurinko ja voimakas tuuli kuivattaa myös silmiä, joten kosteuttavat silmätipat tuntuvat hyviltä aamuin illoin annosteltuina. Jo silmään menee roska, niin sen voi yrittää huuhdella pois samaisella silmätipalla.


Ilman rakkolaastaria ei kannata kävellä metriäkään, varsinkin jos jalassa on uudet kengät. Muista myös ottaa mukaan tavallista laastaria, muita sidetarvikkeita ja desinfektiopyyhkeitä. Hygieniatuotteet osaatkin ottaa mukaan lukematta tätä listaa!


Ennakoi ensi vuotta varten

Mikäli olet menossa ulkomaille, selvitä hyvissä ajoin, mitä rokotteita on tarpeen ottaa. Jokaisella olisi hyvä olla hepatiittirokotteet kunnossa: a-hepatiittirokote suojaa ruokamyrkytyksen aiheuttamalta maksatulehdukselta. B-hepatiittirokotteella vältyt ikäviltä yllätyksiltä, mikäli joudut vaikkapa onnettomuuteen ja verensiirtoon. Myös tatuointien ja lävistysten ottaminen hygienialtaan kyseenalaisissa hoitopaikoissa voi aiheuttaa b-hepatiitin. Kannattaa harkita a-b-rokoteyhdistelmää. Kolmen rokotepiikin sarjalla saat suojan 20 vuodeksi. Pyydän lääkäriltä resepti heti, koska viimeinen piikki otetaan vasta 6 kk ensimmäisestä.

Voit myös tarvita suojaa keltakuumetta, Japanin aivokalvontulehdusta tai vaikka koleraa vastaan. Selvitä hyvissä ajoin, mitkä rokotteet ovat kohdemaassa tarpeellisia.

Jäykkäkouristusrokote on voimassa 10 vuotta. Varmista että se ei kohdallasi ole vanhentunut.

Jos matkustat Ahvenanmaalle tai Manner-Eurooppaan, tarvitset rokotesarjan puutiaisaivokuumetta vastaan.

Malarialääkitys pitää aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Selvitä minkälainen malaria missäkin pyörii, koska resistenssitilanne vaihtelee eri maissa.


Hyvää matkaa ja aurinkoisia kesäpäiviä!

 • TARTU TARJOUKSIIN, SPECIALERBJUDANDEN 30.11.2019 asti

  ...ja ehkä joululahjojakin? Något som passar till julkapp?

 • TERVEYSVALMENNUKSEN TARPEESSA? KYSY LISÄÄ APTEEKKARILTA!

  Elintapavalmennusta, Psyykkistä valmennusta, Stressinhallintavalmennusta, Personal training


 • LÄÄKEVALMISTUS

  Saitko reseptin apteekissa valmistettavasta lääkkeestä? Meillä valmistetaan vielä tiettyjä lääkkeitä käsityönä, ns ex tempore, joten käy meillä selvittämässä asiaa.


 • AUTAMME ILMAN AJANVARAUSTA

  Jäikö jokin asia epäselväksi asioidessasi? Onko lääkkeestä lisää kysyttävää? Tartu puhelimeen, niin autamme mielellämme.
  Onko käytössäsi harvinainen lääke, jota ei apteekissa ole varastossa? Soita, niin tilaamme sen sinulle ja saamme sen yleensä jo seuraavaksi päiväksi.


 • MEILLE ON HELPPO TULLA

  Apteekin edessä on mukavasti parkkitilaa. Lisäksi olemme huolehtineet siitä, että myös liikuntaesteiset pääsevät vaivatta apteekkiimme.
  Sijaitsemme terveysaseman talossa. Kurkkaa nurkan taakse, täällä olemme!