Dickursby Första apotek
(Hälsocentralens byggnad)
Konvaljvägen 11
01300 Vanda

Tel. 09 836 2540, för läkare 09 836 25420
Fax. 09 836 25423

tikkurilan.ykkosapteekki@apteekit.net

dickursby.forstaapotek@apteekit.net
 

VI JOBBAR HÄR

Vi, som jobbar på apotek har i allmänhet lång utbildning i farmaci bakom oss. Vår utbildning är uppbyggd så, att vi efter examen vet allt man kan veta om mediciner och övriga apoteksprodukter, hur de verkar och hur det tillverkas. Det vi berättar för dig grundar sig på fakta och pålitliga och objektiva forskningsresultat.

Vår personal representerar alla olika apotekutbildningar: teknisk personal, farmaceut, provisor. Här beskrivs vilka uppgifter de har på apoteket.


De som har yrkesinriktad grundexamen inom läkemedelsbranschen, läkemedelsteknikerna, kanske inte syns till när du besöker apoteket. De sköter viktiga uppgifter föra att rutinerna på apoteket skall rulla på: logistik, gör beställningar, tar emot varor, ordnar hyllor, har administrativa uppgifter som fakturering. De får inte sälja mediciner, men nog andra produkter, så du kan träffa dem vid egenvårdsprodukterna ändå.

Farmaceututbildningen sker på studentbasis och på universitetet i Helsingfors eller Kuopio eller på svenska vid Åbo akademi. Utbildningen är treårig och motsvarar således kandidatnivå. Utbildningen innefattar också två tremånadersperioder praktik. Praktikanten bekantar sig med apoteksarbete och särkilt under andra perioden, som är alldeles i slutet av farmaceututbildningen, är praktikanten redan kunnig och klar för sin examen. Inom vår bransch utbetalas lön under pratiktiden.

Farmaceuterna är specialister på läkemedel och därför ser du dem i receptutgivningen men också vid egenvårdsprodukterna.

Farmaceutyrket är krävande och det att axamen är överstånden innebär bara börja till livslång utbildning. Farmaceuterna deltar regelbundet i fortbildningskurser, både på eget och på arbetsgivarens initiativ. Alla vinner på att farmaceuten som betjänar dig är intresserad av att hänga med i utvecklingen.

Vissa farmaceuter har specialuppgifter på basis av sina egna intresseområden. Diabetes, hjärtsjukdomar och astma är områden, där specialkunskap är viktig och denna specialkunskap uppnås med specialiseringstudier och mycket pluggande.


Alla nöjer sig inte med farmaceutexamen utan fortsätter ett par år till på den akademisak banan och tar provisorsexamen och kanske till och med doktorerar senare, så titeln blir farmacie doktor.

Provisor finns inte på alla apotek, men stora apotek behöver en eller flera provisorer som ledare, sakkunniga och apotekarens högra hand.

Provisorn är expert på mediciner och användning av dem. Provisorn syns nog i kundtjänsten, men jobbar ändå i huvudsak med andra uppgifter än farmaceuterna, planerar, ser till det ekonomiska, hjäper till med myndighetsärenden, styr och ställer.

Provisorn är apotekarens närmaste arbetskamrat men samtidigt personalchef och ett stöd för personalen. Provisorn håller i en massa trådar och löser en mängd kvistiga frågor.

Att utveckla apoteket är viktigt, men att mångsidigt utveckla sig själv är också viktigt, för kan det vara möjligt att senare bli apotekare.


Apotekaren är apotekets ägare och har provisorsexamen. Provisorsexamen är alltså akademisk examen med inriktning på farmaci.

För att få rätt att utöva apotekaryrket krävs åtskilliga år av mångsidig erfarenhet på apotek, medicinindustri eller andra branscher där en provisorexamen krävs.

Apotekaren ansvarar för att apoteket uppfyller de krav som stiftats i lag gällande apotekets medicinförråd, tillverkningen av mediciner på apoteket, personalens kunnighet och den service kunderna får.

Apotekaren anvarar för standarden på kundtjänsten men också för personalens bästa och apotekets ekonomi. Apotekaren har lång erfarenhet av ledarskap och måste fortbilda sig förutom i farmaci också vad beträffar ekonomi, ledarskap och arbetsskydd.

Apoteket får i allmänhet ny apotekare efter att den tidigare apotekaren blivit pensionerad eller flyttat till ett annat apotek. Pensionsåldern är 68 år, men apotekaren få inte själv besluta vem skall bli efterträdare. Det bestämmer Fimea, som lediganslår apoteket och bland de provisorer och apotekare som söker det väljer den mest kompetenta. Erfarenheten och dess mångsidighet avgör.

Detta beyder i praktiken, att man inte kan testamentera eller sälja apoteket till en familjemedlem.

 • TARTU TARJOUKSIIN, SPECIALERBJUDANDEN 30.11.2019 asti

  ...ja ehkä joululahjojakin? Något som passar till julkapp?

 • TERVEYSVALMENNUKSEN TARPEESSA? KYSY LISÄÄ APTEEKKARILTA!

  Elintapavalmennusta, Psyykkistä valmennusta, Stressinhallintavalmennusta, Personal training


 • LÄÄKEVALMISTUS

  Saitko reseptin apteekissa valmistettavasta lääkkeestä? Meillä valmistetaan vielä tiettyjä lääkkeitä käsityönä, ns ex tempore, joten käy meillä selvittämässä asiaa.


 • AUTAMME ILMAN AJANVARAUSTA

  Jäikö jokin asia epäselväksi asioidessasi? Onko lääkkeestä lisää kysyttävää? Tartu puhelimeen, niin autamme mielellämme.
  Onko käytössäsi harvinainen lääke, jota ei apteekissa ole varastossa? Soita, niin tilaamme sen sinulle ja saamme sen yleensä jo seuraavaksi päiväksi.


 • MEILLE ON HELPPO TULLA

  Apteekin edessä on mukavasti parkkitilaa. Lisäksi olemme huolehtineet siitä, että myös liikuntaesteiset pääsevät vaivatta apteekkiimme.
  Sijaitsemme terveysaseman talossa. Kurkkaa nurkan taakse, täällä olemme!