Dickursby Första apotek
(Hälsocentralens byggnad)
Konvaljvägen 11
01300 Vanda

Tel. 09 836 2540, för läkare 09 836 25420
Fax. 09 836 25423

tikkurilan.ykkosapteekki@apteekit.net

dickursby.forstaapotek@apteekit.net
 

FÖRKYLD?

Nu är det snart dags för förkylning och elände. Just när man minst anar det och känner sig frisk som en nötkärna. Här får du plåster på såren och goda råd om vård av vanlig förkylning och det värre alternativet, influensa.

Förkylning

Det har alla någongång. Vuxna 1-4 gånger per år, barn upp till tio gånger i året. För barn är det ju tråkigt om förkylningen också för med sig öroninflammation, vilket är vanligast i ettårsåldern.

Förkylningen ställer det till sig genom halsont och hosta. Typiskt är också, att näsan känns tilltäppt och gör det svårt att andas och ändå droppar det som från en gammal vattenkran. Feber kan förekomma, men den brukar inte bli skyhög. Det finns cirka 200 olika virustyper som gör livet surt för oss då och då, men lyckligtvis blir vi av med de värsta symptomen på cirka en vecka.


Influensa

Efter jul och nyår kommer tjugondag Knut och i samma veva når traditionellt influensaepidemin även vårt land. Om man vill undvika influensa och dess allvarliga följdsjukdomar är det befogat att ta influensavaccin föregående höst. Samtidigt som man skyddar sig själv skyddar man också andra människor från att få smittan.

Influensavaccinet ger inte skydd mot vanlig förkylning, så det kan droppa från näsan fast du har skydd mot influensa.

Influensa förorsakas av A- ja B-virus. Infektionen ger så starka symptom, että patienten söker sig till närmaste säng och ligger där den följande veckan. Symtomen kommer över en snabbt, man kan insjukna på en halv timme. Man får  hög feber, frossa, hosta, huvudvärk, muskelvärk och halsont. Senare kan man bli tilltäppt i näsan och få snuva.Symptomen räcker 5-7 dagar, men kan i värsta fall hålla på i två veckor.


Symptomatisk vård

Både förkylning och influensa förorsakas av virus, så antibiotikakurer hjälper inte. Därför är vården symptomatisk och man försöker få patienten att känna sig bättre.


Lata dig!

Det är viktigt att vila ordentligt. Jovisst, det är tråkigt att inte få sporta och motionera normalt. Men om man tränar och tar i skall man vara beredd på att tillfrisknandet drar ut på tiden. Ta det lugnt några veckor så märker du att det känns dubbelt roligare att träna igen!

Man kan ju undvika att städa också och i stället lägga sig i soffan med en god bok. När febernedsättande medicinen börjar verka blir man lite svettig och då är det skönt med en svalkande dusch. Sedan är det igen dags för deckaren.


Näsan känns tråkig

...men det blir lättare att andas om du sover i halvsittande ställning. Förse dig med en hög med dynor. Glöm inte att det finns snuvsprayer, som påverkar nässlemhinnorna och tar bort svullnaden. Var noga med doseringen: spraya alltid i båda näsborrarna, så hålls näsan öppen. Och det är 3-4 gånger i dygnet i båda näsborrarna. Inte 2 gånger på ena och 6 gånger på andra sidan.

Använd inte sprayen längre än några dagar. Värsta nästäppan är då förbi. Om slemhinnorna känns torra, finns det saltlösning och vårdande näsoljor att tillgå på apoteket. Vi hjälper till att hitta rätt alternativ för just dig.Grym hosta?

När man lagt sig på kvällen så börjar det. Hostanfallen. Omöjligt att sova, ont i musklerna av allt hostande, det river i lungorna. Det finns effektiva mediciner till rethosta, både i egenvården och receptbelagt. Vid valet behöver du vår hjälp att välja rätt. Ibland kan det kännas bra att dricka varmt och andas in ångan från den varma drycken. Slemhinnorna i hals och näsa blir fuktiga och livet drägligare.


Halsont

Jo, ibland kan man knappt dricka vatten utan att skrika av smärta. Prova gärna sugtabletter med bedövande effekt. De hjälper akut, men inflammationshämmande smärtmediciner är effektivare och mera långverkande. Ta medicinen regelbundet tre gånger om dagen i några dagar. Det påverkar inflammationen i halsen.

Det värsta är väl att man skall hålla sig tyst några dagar. Att prata eller viska anstränger halsen. Familjen blir ju glad när man inte babblar på, men man kan ta igen det efteråt.

Om halsen är sjuk, eller blir värre och särskilt om också febern drar ut på tiden, så besök en läkare. Särskilt om det syns vita beläggningar i halsen.


Var mån om hygienen

Smitta inte ner andra! Tvätta händerna regelbundet, nys och hosta i en näsduk, byt näsduken efter varje användning. Om du inte ännu insjuknat, var extra noggrann med handtvätten. Händerna är en av de värsta smittokällorna.

Har du annars kommit att tänka på, vilken virus- och bakterieflora det finns i din tandborste? Glöm inte byta den när du tillfrisknat!
 • TARTU TARJOUKSIIN, SPECIALERBJUDANDEN 30.11.2019 asti

  ...ja ehkä joululahjojakin? Något som passar till julkapp?

 • TERVEYSVALMENNUKSEN TARPEESSA? KYSY LISÄÄ APTEEKKARILTA!

  Elintapavalmennusta, Psyykkistä valmennusta, Stressinhallintavalmennusta, Personal training


 • LÄÄKEVALMISTUS

  Saitko reseptin apteekissa valmistettavasta lääkkeestä? Meillä valmistetaan vielä tiettyjä lääkkeitä käsityönä, ns ex tempore, joten käy meillä selvittämässä asiaa.


 • AUTAMME ILMAN AJANVARAUSTA

  Jäikö jokin asia epäselväksi asioidessasi? Onko lääkkeestä lisää kysyttävää? Tartu puhelimeen, niin autamme mielellämme.
  Onko käytössäsi harvinainen lääke, jota ei apteekissa ole varastossa? Soita, niin tilaamme sen sinulle ja saamme sen yleensä jo seuraavaksi päiväksi.


 • MEILLE ON HELPPO TULLA

  Apteekin edessä on mukavasti parkkitilaa. Lisäksi olemme huolehtineet siitä, että myös liikuntaesteiset pääsevät vaivatta apteekkiimme.
  Sijaitsemme terveysaseman talossa. Kurkkaa nurkan taakse, täällä olemme!