Dickursby Första apotek
(Hälsocentralens byggnad)
Konvaljvägen 11
01300 Vanda

Tel. 09 836 2540, för läkare 09 836 25420
Fax. 09 836 25423

tikkurilan.ykkosapteekki@apteekit.net

dickursby.forstaapotek@apteekit.net
 

UT I VÄRLDEN?

Hej! Det är inte bara i sommartid man reser. Världen ha blivit mindre och möjligheterna att resa när och vart man vill blivit bättre. Här är några tips inför kommande resor.

Receptbelagda mediciner

Tag med dina mediciner hemifrån. Kolla att apoteksetiketten med ditt namn sitter kvar på förpackningen. Tag också med dina eventuella pappersrecept eller alternativt din medicinlista du fått hos läkaren elle själv skrivit ut från kanta.fi. Även vi på apoteket kan vid behov printa den.

Vissa mediciner, de med röd triangel på förpackningen, kräver att du har Schengenintyg med. Det skrivs ut på apoteket. Ha med ditt pass, det behövs när vi fyller i formuläret. Om du reser annanstans än till Schengenländer, skall ett engelskspråkigt intyg skrivas ut av din läkare. Läkaren skriver också ut intyg om du eventuell måste ha med dig extra sprutor och injektionsnålar för dosering av till exempel insulin under flygresan.

Övriga mediciner

är det skäl att ha med hemifrån. Då vet du vad du har i förpackningen, att medicinen är det du vill den skall vara och inte någon skickligt framställd förfalsking. Din försäkring kanske inte ersätter problem som uppstår, om medicinen du köpt utomlands visar sig ha innehållit cement eller råttgift och du återvänder till hemlandet i ambulans.

Vad behövs?

På apoteket får du hjälp med att ställa i ordning en lämplig repertoar mediciner till resan.

Inflammationshämmande värkmedicin hjälper vid huvudvärk, men också om du har ont i halsen eller vrickar foten. Paracetamol är inte inflammationshämmande, men hjälper mot värk och är också det febernedsättande. Det är magvänligare än inflammationshämmande mediciner, men skall pga sina levereffekter inte användas i samband med alkoholbruk.

Tilltäppt näsa går att sköta med vissa snuvsprayer. Dessa kan användas även på flyget för att undvika att öronen går i lås.

Allergipreparat kan användas till olika avsikter. Tablettintag gör att näsan slutar rinna, men hindrar också myggbetten att bli alltför stora om du är känslig. Före du går till blåbärsskogen eller på svampjakt kan det vara motiverat att ta en sådan tablett. Glöm inte heller myggoljan. Ifall myggbettet kliar kan du stryka på lite hydrokortisongel/kräm.

Tabletter mot ormbett är inte så effektiva, så om du blir ormbiten lägg det utsatta benet eller handen i vila och sök dig omedelbart till läkare. Dessa tabletter är egentligen effektivare mot getingsting. Om du är speciellt överkänslig skall du alltid ha med dig din adrenalinspruta.

Var noggrann med handhygienen och ha alltid med dig desinfektionsgel. Då blir du inte så lätt magsjuk på din resa. Tabletter med mjölksyratabletter kan man använda alltid, men särkilt på resor upprätthåller de den normala mag-tarmfloran. Ifall du ändå får diarre, skall du komma ihåg att återställa din vätskebalans. Det du dricker bör innehålla olika salter och glukos och för det finns det bra preparat att ha med sig. Fråga på apoteket. Koltabletter hjälper nog, men de absorberar också nyttiga substanser, så de skall helst användas bara i specialfall.

Magen blir ju slö på resor. Tag med någon lämplig medicin i liten förpackning. Det finnas droppar och tabletter och också naturpreparat, så kom hit så väljer vi tillsammans.

En liten tub med svampkräm kan behövas, likaså kräm eller tabletter mot munherpes. Ibland kan man av stress få symptom på svampinfektion i underlivet. Köp med en fluconazol-tabletti från apotekets handköpshylla.

Glöm inte solkrämen. Du blir brun fast dess solskyddsfaktor är 50, men du bränner dig inte så lätt. After sun-krämen svalkar skönt på kvällen. Fuktande ögondroppar kan behövas på flyget, men också i söderns heta briser eller i köldknäpparna i arktikum.

Glöm inte heller plåster och desinfektionsmedel och skor som som du redan använt en längre tid. Nya skor och långa promenader kan ge skoskav.

Vaccin

Vissa resemål kräver olika slags vacciner och kanske också malariaprofylaxi. Tag reda på detta i god tid, gärna redan året före du skall iväg. Redan en så enkel sak som a- och b-hepatitvaccin kräver flera sprutor inom loppet av minst 6 månader för att fullt skydd skall uppnås.

Tetanusvaccinet mot stelkramp har vi alla fått och det ger 10 års skydd. Försäkra dig om att ditt ännu är i kraft!

Trevlig resa!

 • TARTU TARJOUKSIIN, SPECIALERBJUDANDEN 30.11.2019 asti

  ...ja ehkä joululahjojakin? Något som passar till julkapp?

 • TERVEYSVALMENNUKSEN TARPEESSA? KYSY LISÄÄ APTEEKKARILTA!

  Elintapavalmennusta, Psyykkistä valmennusta, Stressinhallintavalmennusta, Personal training


 • LÄÄKEVALMISTUS

  Saitko reseptin apteekissa valmistettavasta lääkkeestä? Meillä valmistetaan vielä tiettyjä lääkkeitä käsityönä, ns ex tempore, joten käy meillä selvittämässä asiaa.


 • AUTAMME ILMAN AJANVARAUSTA

  Jäikö jokin asia epäselväksi asioidessasi? Onko lääkkeestä lisää kysyttävää? Tartu puhelimeen, niin autamme mielellämme.
  Onko käytössäsi harvinainen lääke, jota ei apteekissa ole varastossa? Soita, niin tilaamme sen sinulle ja saamme sen yleensä jo seuraavaksi päiväksi.


 • MEILLE ON HELPPO TULLA

  Apteekin edessä on mukavasti parkkitilaa. Lisäksi olemme huolehtineet siitä, että myös liikuntaesteiset pääsevät vaivatta apteekkiimme.
  Sijaitsemme terveysaseman talossa. Kurkkaa nurkan taakse, täällä olemme!